Skoči na glavno vsebino

Lisička primabalerina zablestela v ribniškem vrtcu

V sredo, 5. 6. 2024, je v ribniškem vrtcu gostovala in očarala vse gledalke in gledalce gledališka predstava Primabalerina. V njej so nastopili učenke in učenci 4. in 5. razreda, ki obiskujejo dramsko skupino »Ribniški Urbančki« pod mentorstvom učiteljic Maruše Čop in Andreje Hočevar.

Glavna junakinja predstave je lisička, ki je živela le za ples in sanjala, da bo postala balerina. Zgodba nam sporoča, da se nam naša iskrena hrepenenja lahko uresničijo. Prvi uspehi sicer ne pridejo takoj, a vendarle so uresničljivi, če smo zvesti svojim sanjam in jih živimo. K uresničitvi lisičkinih hrepenenj so pripomogle gozdne živali, ki so v njej prepoznale plesni talent, v ključnem trenutku pa njena starša. Lisički je podpora staršev veliko pomenila. In prav pomen družine, medsebojno sprejemanje in podpora vseh družinskih članov, je drugo sporočilo, h kateremu nas zgodba nagovarja.

Predstava Primabalerina prinaša bogato sporočilno vsebino in tudi njena izvedba je izredno kvalitetna. Dragocena pa je še iz enega razloga. Temelji namreč na istoimenski pravljici, ki jo je napisala Sonja Pucer, naša nekdanja učiteljica. Kakor je učiteljica Sonja Pucer zapisana med svojimi učenci v zlatem spominu, tako njene pravljice sedaj navdušujejo mlado in staro. Priredbo v dramsko besedilo je napisala Maruša Čop.

Nastopajočim učenkam in učencem, mentoricama Maruši Čop in Andreji Hočevar,  sodelujoči sodelavki Jani Petek Volčanšek ter sodelavcema Janezu Andoljšku in Alojzu Lovšinu čestitke za čudovito gledališko predstavo. Posebna pohvala avtorici pravljice Primabelerina Sonji Pucer in ilustratorki knjige Barbari Koblar, ki sta ustvarili pravljični biser za vse čase in na katerem temelji gledališka predstava.

Tekst in foto: Staša Ivanec

Dostopnost