Teden slovenske hrane
Slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. S tem namenom bomo izpostavili vse sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka: kruh, maslo, med, mleko in jabolko.
… Iz dneva v teden slovenske hrane …
Obeleževanje tedna slovenske hrane od 11. do 17. novembra 2024.
V tednu, ko obeležujemo dan slovenske hrane smo na naši šoli uvrstili na šolski jedilnik nekatere tradicionalne slovenske jedi, ki vsebujejo tudi lokalne pridelke, lokalno pridelane sestavine ter živila slovenskega porekla. Pobudniki tedna slovenske hrane so z namenom povezati vse deležnike v trajnostno in odgovorno prehransko verigo od njive do krožnika pripravili publikacijo »Recepti z okusi Slovenije«. V tej brošuri boste našli recepte za tradicionalne slovenske jedi, pripravljene iz lokalnih sestavin, ki so odraz visoke kakovosti naše kulturne in kulinarične dediščine. Verjamemo, da je poudarjanje slovenskega porekla živil, ekoloških in drugih shem kakovosti, ozaveščanje o zdravih prehranskih navadah in kulturi prehranjevanja, zmanjševanje količine odpadne hrane ter razvijanje odgovornega odnosa do hrane ključnega pomena za vzgojo mladih generacij. Te generacije bodo vrednote trajnostne kulture prehranjevanja spoštovale in jih bodo prenesle na naslednje rodove. Tako domače okolje kot vzgojno-izobraževalne ustanove imajo pri tem osrednjo vlogo.
https://skp.si/download/teden-slovenske-hrane-recepti-z-okusi-slovenije
Organizator šolske prehrane, Rebeka Žagar